Modri Junaki - Delavnice in svetovanje na področju motnje ADHD
Kako do diagnoze?

Kako do diagnoze?

Pravočasna prepoznava simpotmatike, formalno postavljena diagnoza in okrepitev znanja o ADHD je tako temeljnega pomena, saj lahko le s pravim pristopom otrokom in mladostnikom z ADHD nudimo najboljše podporno okolje za razvoj njihovih supermoči.

Mnenje strokovne osebe

Mnenje strokovne osebe

Nekateri simptomi motnje so prisotni pri številnih otrocih, zato je v kolikor sumimo, da ima otrok ADHD, najbolje, da se v prvem koraku obrnemo na otrokovega osebnega zdravnika. Le ta lahko oceni simptome in opravi fizični pregled ter izključi druga možna zdravstvena stanja, ki bi lahko posnemala simptome ADHD. 

V kolikor otrokov primarni zdravnik ugotovi, da je potrebna nadaljnja ocena, vas le ta lahko napoti k specialistu (npr. defektologi, klinični psihologi, pedopsihiatri, psihiatri in nevrologi), ki bo izvedel celovito oceno, na podlagi razgovorov in vprašalnikov. Seveda pa je za postavitev prave in kočne diagnoze pomembno, da pri tem sodeluje tim strokovnjakov, ki upošteva medicinske, razvojne in psihične probleme. Otrok mora pred postavitvijo končne diagnoze iti skozi nevrorazvojni, defektološki in psihološki pregled, različne lestvice ocen, in nevropsihološke teste pozornosti. 

Postopek diagnosticiranja

Postopek diagnosticiranja

Skozi postopek diagnosticiranja bodo strokovnjaki zbrali informacije iz več virov, kot so pogovor s posameznikom s sumom na motnjo ADHD, starši, učitelji in drugimi strokovnimi delavci.  Ta postopek pomaga oceniti prisotnost in resnost simptomov ADHD ter izključiti druge potencialne dejavnike, ki prispevajo k simptomom. Specialist bo nato posameznikove simptome ocenil in primerjal z vnaprej določenimi diagnostičnimi merili. Za končno diagnozo ADHD morajo simptomi izpolnjevati posebna merila in pomembno vplivati na vsakodnevno življenje posameznika.

Ne smemo pa pozabiti, da se lahko vsak posameznik na neki točki poistoveti z nekaj simptomi ADHD-ja, kar pa še ne pomeni, da ADHD tudi ima. Marsikdo namreč kdaj kaj pozabi, odtava z mislimi drugam ali pa ne zmore sedeti pri miru vendar mu te stvari ne predstavljajo in povzročajo prekomernih obremenitev, stiske in težav. Zato je pomembno, da končno in formalno diagnozo postavi stokovnjak.

Življenje z diagnozo

Ko otrok ali mladostnik pridobi ustrezno in uradno diagnozo pa je pomembno, da se vzpostavi sistem pomoči in podprno okolje, tako doma kot tudi v šoli. Zdravljenje ADHD običajno vključuje kombinacijo vedenjskih posegov, kot so svetovanje, izobraževanje in podporne skupine, pa tudi zdravila. 

Potrebno se je zavedati, da postavitev diagnoze že samo po sebi zveni stigmatizirajoče, zato jo večkrat povezujemo z negativnimi lastnostmi, ki jih osebe z ADHD občutijo. Otroci in mladostniki z diagnosticirano motnjo ADHD potrebujejo več razumevanja domačega in šolskega okolja glede njihovih posebnosti v funkcioniranju. Vendar pa imamo, vsi možnost, da obrnemo še tako zahtevno situacijo, v korist. Kljub težavam s katerimi se soočajo osebe z ADHD, še vedno verjamemo, da je pozitivnih lastnosti več kot negativnih, vendar se je za njih potrebno potruditi. 

Življenje z diagnozo

Naša ciljna skupina je vsakdo, ki se želi bolje seznaniti z alternativnimi oblikami lajšanja simptomatike ADHD - bodisi za lastno znanje bodisi za pomoč svojim bližnjim. Vabimo vas, da raziščete našo spletno stran in izkoristite bogate vire ter informacije, ki jih ponujamo za razumevanje in obvladovanje ADHD.

Skupaj raziskujemo supermoči, ki jih prinaša ADHD, razumemo izzive in s soustvarjanjem postajamo pravi Modri junaki v lastnih življenjih.

Modri junaki smo tukaj, da poskrbimo za kreativni kaos v svetu ADHD. 

Stopite v stik

Nazaj na vrh